10 juni Werkbezoek aan Verenigde Staten: Georgia en New York

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum -
  • Locatie Georgia en New York, Verenigde Staten

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen een werkbezoek aan de staten Georgia en New York in de Verenigde Staten. Het bezoek vindt plaats in Atlanta en Savannah in de staat Georgia en Albany en New York City in de staat New York.

Vergroot afbeelding Aankomst Koninklijk Paar Atlanta
Beeld: ©ANP
Het Koninklijk Paar komt aan op het vliegveld van Atlanta.

Maandag 10 juni - Atlanta, Georgia

Ochtend

Ontvangst gouverneur en gesprek CEO’s

Maandagmorgen wordt het Koninklijk Paar ontvangen door de gouverneur van Georgia, Brian Kemp, in het State Capitol in Atlanta. Aansluitend vindt een gesprek plaats met de gouverneur en CEO’s van Nederlandse bedrijven over economische samenwerking, voornamelijk op het gebied van duurzame logistiek.

Martin Luther King Jr. Center

Deze historische plek, geopend in 1968, heeft als doel Martin Luther King’s filosofie en methodologie van geweldloosheid uit te dragen. Het Koninklijk Paar bezoekt het museum en legt een krans bij het graf van Martin Luther King Jr. en zijn vrouw Coretta Scott King. In de naastgelegen historische Ebenezer Baptist Church, waar Martin Luther King Jr. gepredikt heeft, ontmoet het Koninklijk Paar vertegenwoordigers van de kerkgemeenschap, en wonen zij een gesprek met jongeren bij onder leiding van dominee Bronson Woods.

BeltLine en ontmoeting burgemeester

De BeltLine is een netwerk van openbare parken en een multifunctioneel fiets- en wandelpad van 35 kilometer gebouwd op de plaats waar vroeger spoorrails lagen. De BeltLine is één van de grootste en meest omvangrijke stedelijke herontwikkelingsprogramma’s in de Verenigde Staten en bedoeld om diverse buurten en gemeenschappen beter met elkaar te verbinden. Het Koninklijk Paar wordt tijdens de wandeling over de BeltLine begeleid door de burgemeester van Atlanta, Andre Dickens. Er wordt een toelichting gegeven op de thema’s gezond leefklimaat en betaalbare woningen en er worden kansen voor samenwerking met Nederland besproken.

Middag

Hiphop

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken de Patchwerk Recording Studios, een gerenommeerde hiphopstudio in Atlanta, waar artiesten als OutKast, 2Pac, Beyoncé en Madonna albums hebben opgenomen. Het Koninklijk Paar spreekt onder anderen met de Nederlandse artiesten Rotjoch en Frenna. Hiphop is cultureel en economisch belangrijk voor Atlanta.

NewCold

In de middag opent Koning Willem-Alexander het Nederlandse bedrijf NewCold, een geautomatiseerd koelmagazijn. Na een netwerkbijeenkomst waarbij het Koninklijk Paar spreekt met vertegenwoordigers uit de logistieke sector, krijgen zij een rondleiding door het bedrijf.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken in de hoofdvestiging van het CDC met onderzoekers en wetenschappers over gezondheid in relatie tot het veranderende klimaat en krijgen tijdens een rondleiding in een laboratorium uitleg over onderzoek naar de malariamug.

Avond

High Museum of Art

In het High Museum of Art krijgt het Koninklijk Paar een rondleiding langs de tentoonstelling ‘Dutch Art in a Global Age’. In deze tentoonstelling zijn meer dan 100 schilderijen, prenten, kaarten en decoratieve kunstvoorwerpen uit de 17e en eerste helft van de 18e eeuw te zien van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars uit die periode, waaronder Rembrandt, Jacob van Ruisdael en Frans Hals. In hetzelfde museum vindt vervolgens een receptie plaats, waarbij zij spreken met Amerikaanse bedrijven die actief zijn in Nederland en belangrijke lokale partners. Koning Willem-Alexander houdt tijdens de receptie een toespraak.

Dinsdag 11 juni – Savannah, Georgia

Ochtend

Ontvangst burgemeester

In Savannah wordt het Koninklijk Paar ontvangen door burgemeester Van Johnson in City Hall.

SCAD

In het historische centrum van Savannah krijgen de Koning en Koningin Máxima een korte toelichting van SCAD, de Savannah College of Arts and Design, over de uitdagingen en kansen om de stadskern nieuw leven in te blazen.

Vergroot afbeelding Koninklijk Paar wandelt door Savannah
Beeld: ©RVD
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima maken een wandeling in het historische centrum van Savannah.

Savannah State University

Op deze eerste publieke HBCU (Historical Black Colleges and Universities) universiteit in Georgia, wordt het Koninklijk Paar ontvangen door interim president Cynthia Alexander. Op het terrein van de universiteit bekijken zij eerst enkele presentaties van studenten in het Marine Science Center.
Vervolgens gaan zij in dialoog met studenten en black entrepreneurs over ondernemerschap en internationale ambities. Parallel aan het bezoek vindt een AI conferentie plaats met Nederlandse en Amerikaanse universiteiten. Het bezoek aan de universiteit wordt afgesloten met een cultureel optreden.

Middag

Haven

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen een bezoek aan de Port of Savannah, de snelst groeiende en vierde drukste containerhaven van de Verenigde Staten. Na een rondleiding op de terminal wonen zij een afsluitende bedrijvensessie over sustainable port development en hinterland and connectivity bij.

Avond

Receptie Telfair Museum

Het bezoek aan Savannah wordt afgesloten met een netwerkbijeenkomst in het Telfair Museum. 

Vergroot afbeelding Koninklijk Paar bezoekt netwerkbijeenkomst in het Telfair Museum
Beeld: ©RVD
Het Koninklijk Paar is bij een netwerkbijeenkomst in het Telfair Museum.

Woensdag 12 juni – Albany, New York State

Ochtend

Ontvangst gouverneur en gesprek CEO’s

Het bezoek aan Albany begint met een ontvangst bij gouverneur Kathy Hochul van New York in de Governor’s Mansion. Na de ontvangst vindt een gesprek plaats met de gouverneur en Nederlandse CEO’s van bedrijven die actief zijn in Albany, een belangrijke techhub van de Verenigde Staten.

Middag

NY Creates

Na de lunch brengt het Koninklijk Paar een bezoek aan NY Creates, een techhub van New York en één van de belangrijkste plekken ter wereld voor semiconductor research en development.
Tijdens het bezoek krijgt het Koninklijk Paar een rondleiding door het gebouw inclusief de ‘cleanroom’ met een machine van ASML. Ook ontmoeten de Koning en Koningin Máxima een Nederlandse bedrijfsdelegatie op het gebied van semicon (halfgeleiders) en de daarin geïntegreerde fotonica en overige bedrijven en organisaties die actief zijn in New York. Het Koninklijk Paar neemt deel aan het laatste onderdeel van het seminar. Tijdens dit onderdeel spreekt gouverneur Hochul, en wordt er een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend door Nederland en de staat New York om de samenwerking op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en productie van semiconductors verder te versterken. Ook houdt de Koning een korte toespraak.

Schuyler Mansion

In de Schuyler Mansion, het historische huis uit 1763 van Nederlanders Philip J. Schuyler en Catharine van Rensselaer, spreekt het Koninklijk Paar met jongeren over klimaat en een gezonde leefomgeving samen met gouverneur Kathy Hochul van New York en andere New Yorkse politici.

Avond

Receptie

De dag in Albany wordt afgesloten met een netwerkbijeenkomst in de Governors Mansion waarbij er vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de culturele sector aanwezig zijn. Koning Willem-Alexander houdt een korte toespraak tijdens de receptie.

Vergroot afbeelding Toespraak Koning in Governors Mansion in Albany
Beeld: ©RVD
De Koning houdt een korte toespraak bij een netwerkbijeenkomst met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de culturele sector.

Donderdag 13 juni – New York City, New York State

Ochtend

East Flatbush

In New York starten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima met een wandeling in de buurt East Flatbush, Brooklyn waar community empowerment centraal staat. Zij spreken met verschillende bewoners en organisaties over stedelijke uitdagingen, zoals klimaat, betaalbare woningen en een veerkrachtige samenleving.

Brooklyn Heights Promenade

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima maken een wandeling over de Brooklyn Heights Promenade met uitzicht op de skyline van Manhattan.

Middag

Accelerating Clean Tech for the Energy Transition event in New Lab

In New Lab, een incubator space voor startups, gevestigd in de historische Brooklyn Navy Yard, spreekt het Koninklijk Paar met deelnemers aan het business event waarbij de focus ligt op startups, inclusieve financiering en energie en cleantech.

Vergroot afbeelding Koninklijk paar bij netwerkevenement New Lab in New York
Beeld: ©RVD
Het Koninklijk Paar spreekt in New Lab met ondernemers van startups gericht op innovatieve, schone energietechnologieën (cleantech) en inclusieve financiering.

Future400: Castello Map

In het kader van Future400, een serie van culturele en gemeenschappelijke evenementen om de Nederlandse geschiedenis van New York te markeren, bekijken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in de New York Historical Society de tentoonstelling van New York Before New York: The Castello Plan of New Amsterdam over een belangrijk deel van de “Dutch New York” geschiedenis en de rol van diverse gemeenschappen, inclusief oorspronkelijke bewoners en tot slaaf gemaakten, binnen Nieuw Amsterdam. Centraal daarin staat de Castello Map die het verhaal vertelt over New Amsterdam.

Vergroot afbeelding Koninklijk Paar Future 400 Castello Map New York Koninklijk Paar
Beeld: ©RVD
Het Koninklijk Paar bezoekt de tentoonstelling 'New York Before New York: The Castello Plan of New Amsterdam'.

Future400: High Line

De High Line is een belangrijk openbaar park en tevens openbare kunsttentoonstelling van New York City, gebouwd op een oud verhoogd treinspoor met horticultuur en design in de openbare ruimte. De tuinen zijn ontworpen door Piet Oudolf en zijn vooral gericht op lokale planten en duurzaamheid.
Het Koninklijk Paar maakt een wandeling over de High Line waarbij een toelichting wordt gegeven door Alan van Capelle, executive director van Friends of the High Line. Aan het einde van de wandeling spreken zij met jongeren die werkzaam zijn bij de High Line, over de betekenis die het park voor hen heeft.

Avond

Afsluiting

Het werkbezoek wordt afgesloten met een receptie in gebouw Spiral in de Hudson Yards met burgemeester Eric Adams, lokale politici en Amerikaanse en Nederlandse bedrijven in New York. Koning Willem-Alexander houdt hier een korte toespraak.

Vergroot afbeelding Toespraak Koning bij receptie in the Spiral in New York
Beeld: ©Patrick van Katwijk
De Koning houdt een toespraak bij de afsluitende receptie van het vierdaags werkbezoek aan de staten Georgia en New York in de Verenigde Staten.