Korte verklaring van Koning Willem-Alexander na het gesprek met president Mattarella tijdens het staatsbezoek aan Italië, Rome

De toespraak is uitgesproken in het Engels.

Mijn vrouw en ik hebben uitgekeken naar dit Staatsbezoek aan Italië. Wij danken President Mattarella voor de hartelijke uitnodiging en de warme ontvangst.

Dit Staatsbezoek komt op een belangrijk moment, zestig jaar na de Verdragen van Rome. Onze landen stonden samen aan de basis van de Europese Unie. Nu, twee generaties later, is onze samenwerking misschien wel urgenter dan ooit.

Italië is onmisbaar voor de stabiliteit, de kracht en weerbaarheid van Europa. Wij werken samen met U aan versterking van het Europese zelfvertrouwen. Nederland realiseert zich heel goed dat er in deze tijd veel van Italië wordt gevraagd. De ernst van het migratievraagstuk is hier bij uitstek voelbaar. Morgen zullen wij daar op Sicilië meer over horen.

Italië heeft ook een bijzondere positie als economische wereldspeler. Nederland weet hoeveel dit land in zijn mars heeft. Iedere Nederlander kent het Italiaanse vakmanschap en de Italiaanse designtraditie, om slechts enkele voorbeelden te noemen. Een economisch sterk Europa heeft een economisch sterk Italië nodig en omgekeerd. Nederland koestert de hechte handelsrelatie en ziet heel veel gemeenschappelijke kansen om deze verder uit te bouwen. Daarom reist een grote delegatie uit het Nederlandse bedrijfsleven met ons mee.

Tijdens dit Staatsbezoek zullen veel onderwerpen aan bod komen die illustreren hoe wezenlijk wij voor elkaar zijn. Samen werken wij aan meer veiligheid, binnen en buiten onze grenzen. We staan gemeenschappelijk op de bres voor de mensenrechten en delen een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad. We creëren samen nieuwe kansen voor bedrijven en daarmee nieuwe banen. We ontwerpen en innoveren samen. We genieten samen van kunst en cultuur. En we sporten samen – waarbij soms een Nederlander op Italiaans grondgebied weet te winnen, zoals vorige maand Tom Dumoulin met zijn ‘maglia rosa’ in de Giro d’Italia!

Kortom: we prijzen ons gelukkig met de hechte relatie tussen Italië en Nederland. Meneer de President, U heeft ons bijzonder warm ontvangen en ook door Uw woorden maakt U duidelijk hoeveel waarde U hecht aan onze vriendschapsband. Wij staan nog maar aan het begin van dit Staatsbezoek, maar daar wil ik U nu al heel hartelijk voor danken! Grazie di cuore!

Koning Willem-Alexander geeft een korte verklaring in het Palazzo del Quirinale.