Informatie over Prinsjesdag 20 september 2022

Elke derde dinsdag van september is het Prinsjesdag, de opening van het nieuwe werkjaar van de Staten-Generaal (de Eerste Kamer en Tweede Kamer). Zijne Majesteit de Koning spreekt tijdens de Vergadering der Staten-Generaal de Troonrede uit. In de Troonrede staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar. 

De Koning spreekt de Troonrede dit jaar uit in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Koningin Máxima, de Prinses van Oranje, Prins Constantijn en Prinses Laurentien zijn hierbij aanwezig. Na het uitspreken van de Troonrede vertrekt het Koninklijk gezelschap naar Paleis Noordeinde. Hier vindt traditiegetrouw de balkonscène plaats.

Bekijk de video van de Troonrede 2022 op YouTube
 

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander spreekt de Troonrede uit tijdens de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal in de Koninklijke Schouwburg.
Beeld: ©ANP
Koning Willem-Alexander spreekt de Troonrede uit tijdens de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Kleding van de leden van het Koninklijk Huis

Tijdens de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal wordt een jacquet met grijs vest gedragen. De Koning draagt daarbij het draaginsigne Ridder Militaire Willems-Orde. Koningin Máxima draagt het Ordelint en de Ster van het Grootkruis der Orde van de Nederlandse Leeuw op een ijsgrijze japonmantel met een wikkelsjaal gemaakt van air-mesh/neoprene met bijpassende hoed. De stof is gemaakt van gerecycled materiaal.

De Prinses van Oranje draagt het Ordelint en de ster van het Grootkruis der Orde van de Nederlandse Leeuw op een donkergroene japon van voile met uitlopende plissé en bijpassende hoed.

Prins Constantijn draagt de bouton van het Grootkruis der Orde van de Nederlandse Leeuw. Prinses Laurentien draagt de versierselen behorende bij het Grootkruis in de Huisorde van Oranje op een lichtroze japon gemaakt van crêpe cady en een hoed versierd met een zijden bloem.

Vergroot afbeelding De Prinses van Oranje, Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prins Constantijn en Prinses Laurentien op het balkon van Paleis Noordeinde
Beeld: ©RVD
De Prinses van Oranje, Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prins Constantijn en Prinses Laurentien op het balkon van Paleis Noordeinde.