Staatsbezoek president China - programma

Op uitnodiging van Zijne Majesteit de Koning brengen de president van China Xi Jinping en zijn echtgenote mevrouw Peng Liyuan zaterdag 22 maart en zondag 23 maart 2014 een staatsbezoek aan Nederland.

Het staatsbezoek van president Xi bevestigt de goede bilaterale banden tussen beide landen. Met de president reist naast een groot aantal ministers, ook een uitgebreide handelsdelegatie mee. Na het staatsbezoek neemt de Chinese president deel aan de Nuclear Security Summit in Den Haag.

Zaterdag 22 maart

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima verwelkomen de president en zijn echtgenote op Schiphol. Aansluitend vindt de welkomstceremonie plaats. Later in de middag vindt een audiëntie plaats op het Koninklijk Paleis in Amsterdam. De eerste dag van het staatsbezoek wordt afgesloten met een staatsbanket in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Zondag 23 maart

Op zondag 23 maart ontvangt minister-president Rutte de Chinese president op het Catshuis.
Deze ontmoeting staat in het teken van de goede samenwerking tussen beide landen op economisch, politiek en cultureel gebied. Na zijn ontmoeting met de minister-president woont president Xi het Sino-Dutch Economic Forum bij in Noordwijk.

De Koning opent het economisch forum waar ruim tweehonderd vooraanstaande Chinese bedrijven en hetzelfde aantal vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven elkaar ontmoeten. Naast de toespraak van de Koning, spreken president Xi, Gao Hucheng, de Chinese minister van Handel, en Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Na het forum vertrekken Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, de Chinese president en zijn echtgenote naar Kasteel Keukenhof. Daar krijgt het gezelschap een presentatie over de technologie in de Nederlandse agro- en voedselproductieketens en de mogelijkheden voor bilaterale samenwerking bij toepassing daarvan in China. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken ontvangt het gezelschap en geeft een korte uitleg over de expositie.
Vervolgens doopt mevrouw Peng een speciale tulp. Na een privélunch in Kasteel Keukenhof, nemen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima officieel afscheid van de Chinese president en zijn echtgenote.

24 maart

Op maandagochtend wordt de Chinese president in het gebouw van de Eerste Kamer ontvangen door voorzitter Ankie Broekers van de Eerste Kamer der Staten-Generaal en voorzitter Anouchka van Miltenburg van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

RVD, nr. 68