Woensdag 7 juli 2021, Berlijn

Op de derde dag en laatste dag van het staatsbezoek stond Berlijn als hoofdstad en deelstaat centraal. 

Fotonica

De stad Berlijn heeft 2021 uitgeroepen tot wetenschapsjaar. Nergens in Duitsland zijn er zo veel wetenschappelijke instituten en studenten als in Berlijn.

Tijdens het bezoek werd aandacht gegeven aan Berlijn als kennishoofdstad en werd specifiek ingegaan op het belang van fotonica. Dit is een wetenschappelijke en technische discipline die zich bezighoudt met de wisselwerking tussen licht (fotonen) en elektronen (elektronica). Fotonica wordt onder andere toegepast in beeldschermen voor computers, lasers, bewakingscamera’s en zonnecellen.

Vergroot afbeelding Koning en minister Bijleveld krijgen demonstratie.
Beeld: ©ANP
Koning Willem-Alexander en minister Ank Bijleveld krijgen een demonstratie over het belang van fotonica.

In de ochtend bezocht het Koninklijk Paar de TU Berlin waar diverse gesprekken over onder andere fotonica plaatsvonden. Ter bevordering van de Duits-Nederlandse samenwerking op het gebied van fotonica en kwantummechanica ondertekenden betrokken partijen een Memorandum of Understanding.

Natuurbeschermingsgebied Park Herzberge

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in gesprek. Zij houden paraplu's omhoog.
Beeld: ©RVD
Het Koningspaar bezoekt Park Herzberge.

In Park Herzberge spraken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima met initiatiefnemers, betrokkenen en kinderen over onder meer natuur- en milieueducatie en de geschiedenis van het park. Park Herzberge is een natuurbeschermingsgebied van ca. 100 hectare in Oost-Berlijn. In 1980 is een lokaal burgerinitiatief begonnen met het beschermen van de flora en fauna in het park. Het gebied speelt een belangrijke rol in de natuur- en milieueducatie voor verschillende scholen in Berlin-Lichtenberg.

Tentoonstelling BERLIN GLOBAL

Na een wandeling door het park vertrok het Koninklijk Paar naar Humboldt Forum waar zij de tentoonstelling BERLIN GLOBAL bezochten. De tentoonstelling liet zien welke ontwikkeling Berlijn heeft doorgemaakt en hoe Berlijn en zijn inwoners verbonden zijn met de wereld.

  • Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima poseren bij de tentoonstelling Berlin Global.
    Beeld: ©ANP

    Het Koningspaar bij het museum Humboldt Forum.

Het staatsbezoek aan Duitsland werd afgesloten met een themalunch over het Jaar van de Vrijwilliger in Berlijn.

“Heel veel dank voor de gastvrije ontvangst. Dit staatsbezoek was geen afsluiting, maar het begin van iets nieuws. De komende jaren zullen we met aandacht de ontwikkelingen volgen en Duits-Nederlandse initiatieven en innovaties ondersteunen. Wij hopen dat wij elkaar daarbij weer zullen ontmoeten. Wij blijven onze veelzijdige relatie met de Bondsrepubliek Duitsland koesteren!” - WA en Máxima