Overlijden

De uitvaart van een lid van het Koninklijk Huis wordt aangeduid als staatsbegrafenis, dit wil zeggen dat er sprake is van ceremonieel, publieke aspecten en betrokkenheid van diverse overheidsorganisaties.

Het overlijden van een lid van het Koninklijk Huis wordt bekendgemaakt door de minister-president in een toespraak op radio en televisie. Het hoofd van het Koninklijk Huis maakt het overlijden daarnaast bekend in een speciale editie van de Staatscourant.

De organisatie van alle gebeurtenissen op de dag van de uitvaart ligt in handen van de grootmeester. Dit doet de grootmeester onder verantwoordelijkheid van de minister-president. Door de grootschalige opzet van een staatsbegrafenis worden de bijbehorende protocollen, processen en regelingen met regelmaat geactualiseerd en geoefend.

Naast het officiële protocol is de uitvaart ook een familiegebeurtenis waarbij rekening gehouden wordt met de wensen van de overledene en van de zeer naaste familie.

Informatie na overlijden

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) verstrekt de officiële informatie naar aanleiding van het overlijden. Zij informeert over de gebeurtenissen in de dagen tot de bijzetting en over het ceremonieel en de plechtigheden op de dag van de uitvaart. Ook draagt de RVD zorg voor de woordvoering, mediabegeleiding en online communicatie.