Donderdag 12 maart 2020, Sumatra

De laatste dag van het staatsbezoek reisde het Koninklijk Paar naar het Tobameer, waar ecotoerisme en waterkwaliteit centraal stonden.

©Patrick van Katwijk
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima krijgen met uitzicht over het Tobameer uitleg over het ontstaan en de historie ervan. Het meer is het grootste vulkanisch kratermeer ter wereld en het grootste meer in Indonesië. Het Tobameer is genomineerd voor de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Batakdorp Siambat Dalam

Bij het Tobameer brachten zij eerst een bezoek aan een traditioneel Batakdorp waar zij een toelichting kregen op de historie van het gebied en toekomstige ontwikkelingen. Het Tobameer is door president Widodo aangewezen als nieuwe locatie voor duurzaam toerisme.

  • ©RVD

    Het Koninklijk Paar krijgt bij de ontvangst een traditionele Ulos-sjaal omgehangen. Volgens oude Batak-verhalen zijn er drie bronnen die warmte geven aan de mens: de zon, het vuur en de Ulos.

DEL Institute for Technology

©RVD
Demonstraties van studenten over het onderzoek dat zij doen bij het DEL Institute for Technology. Zoals onderzoeken naar de kwaliteit van water in het Tobameer en de productie van duurzaam visvoer.

Vervolgens kreeg het Koninklijk Paar in het DEL Institute for Technology uitleg over de ontwikkeling van duurzaam toerisme. Het instituut zet zich in voor de bestrijding van overbevissing en het lozen van afvalwater, om zo de waterkwaliteit van het Tobameer te verbeteren.

Silima Lombu Eco Village

  • ©RVD

    Het Koninklijk Paar krijgt een rondleiding door het Silima Lombu Eco Village.

Aansluitend voeren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima per boot naar het eiland Samosir dat midden in het Tobameer ligt. Daar bezochten zij Silima Lombu Eco Village, opgezet om de lokale gemeenschap de mogelijkheden van duurzaam toerisme en kleinschalige biologische landbouw te laten zien.

“Indonesië is een land met een oude ziel en een jong hart. Die combinatie maakt Uw land zo eindeloos fascinerend. Wij danken allen die hun deur voor ons hebben geopend en hun verhaal met ons hebben gedeeld. Wij voelen ons hier bijzonder welkom.” – WA en Máxima

©ANP
Het Koninklijk Paar bij Silima Lombu Eco Village op het eiland Samosir in het Tobameer.