Koningin Máxima vergadert in Indonesië over toegang tot financiële diensten

Hare Majesteit Koningin Máxima spreekt maandagavond 9 maart in Jakarta met regeringsvertegenwoordigers van de Republiek Indonesië en nationale en regionale CEO’s van multinationals over de stand van zaken van goede toegang tot financiële diensten in het land. Zij doet dit in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). De gesprekken vinden plaats aan de vooravond van het staatsbezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aan Indonesië (RVD-persberichten, nr. 293, 2019 en nr. 24, 2020).

Koningin Máxima heeft een gesprek met Airlangga Hartarto, coördinerend minister voor Economische Zaken, Wimboh Santoso, voorzitter van de Autoriteit Financiële Diensten (OJK) en een vertegenwoordiger van de Centrale Bank van Indonesië. Koningin Máxima en minister Hartarto spraken elkaar ook in januari tijdens het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos.

Daarnaast is er een vergadering met nationale en regionale CEO’s van het CEO Partnership for Economic Inclusion (CEOP). Dit informele private samenwerkingsverband van tien internationale bedrijven werkt aan gemeenschappelijke projecten die financiële diensten voor hun klanten beter toegankelijk maken en het marktpotentieel vergroten. Het gaat om Ant Financial, AXA, Bharti Airtel, Mastercard, PayPal, PepsiCo, Rabobank, Santander Bank, Telenor en Unilever. Het CEOP kwam voor het eerst bijeen tijdens het WEF in januari 2018 op uitnodiging van Koningin Máxima.

Sinds 2009 zet Koningin Máxima zich als UNSGSA wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken en hiermee hun kansen op economische en sociale ontwikkeling te vergroten. Het gaat in het bijzonder om lage inkomensgroepen, vrouwen, kleine- en middelgrote bedrijven en kleine landbouwbedrijven. Koningin Máxima bezocht Indonesië drie keer eerder namens de VN in 2012, 2016 en 2018 (RVD-persberichten nr.  86, 2012, nr. 181, 2016 en nr. 35, 2018).

RVD, nr. 45