Koningin Máxima bezoekt regio Gelderse Vallei in het kader van de arbeidsmarkt

Hare Majesteit Koningin Máxima, lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, en SER-voorzitter Mariëtte Hamer hebben vrijdagochtend 23 april een werkbezoek gebracht aan de regio Gelderse Vallei. Het bezoek stond in het teken van de gevolgen van de coronacrisis voor de arbeidsmarkt.

Koningin Máxima en Mariëtte Hamer namen in Veenendaal deel aan drie gesprekken. Het werkbezoek startte met een gesprek met een aantal ondernemers uit het mkb. De ondernemers hebben verteld over de kansen en ontwikkelingen  in de regio op onder meer het gebied van ICT, de personele uitdagingen bij hun bedrijf en hoe zij knelpunten aanpakken.

Bij het tweede gesprek sloten organisaties aan die ondersteuning bieden aan ondernemers. Zij stimuleren bijvoorbeeld de samenwerking tussen het bedrijfsleven en de overheid en  helpen bij ‘van werk naar werk’-trajecten waarbij werknemers overstappen van overschotfuncties naar kraptefuncties.  

Tot slot spraken Koningin Máxima en Mariëtte Hamer met regionale bestuurders over de mogelijkheden voor kennisdelen en samenwerking tussen organisaties, de toegevoegde waarde en uitdagingen van regionale mobiliteitsteams, de samenwerking met andere regio’s en de gevolgen van digitalisering voor de regionale arbeidsmarkt.

Zowel het Comité als de SER zien goed opgeleide werknemers en doorstroommogelijkheden als één van de kritische succesfactoren voor herstel en groei van het mkb. Het Comité publiceerde deze week een briefadvies met de oproep om dit moment aan te grijpen om het fundament voor ondernemerschap te versterken. De SER presenteerde de ‘Actie-agenda Leven Lang Ontwikkelen’ om te bouwen aan een sterke en positieve leercultuur in Nederland, zodat mensen blijven leren en zichzelf blijven ontwikkelen.

Eerder brachten Koningin Máxima en Mariëtte Hamer in het kader van arbeidsmobiliteit al (virtuele) werkbezoeken aan Stichting De Buitenboordmotor, een onderneming in Rotterdam, het Regionaal Werkcentrum Groot Amsterdam, de regio Midden-Brabant en de regio Utrecht.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken per telefoon, in videogesprekken en waar mogelijk tijdens werkbezoeken met betrokkenen over de gevolgen van de coronacrisis en de inzet van zovelen ter bestrijding van de pandemie. Tijdens het werkbezoek zijn de algemeen geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen. 

RVD, nr. 118